FAQ pre AgeVolt EMS - Návrh, nastavenie a operovanie

Návrh

  1. Potrebujem dodatočné meracie zariadenia pre vetvu nabíjacích staníc (NS)?
    • Odpoveď: Nie, ak je vetva NS jediným spotrebiteľom v danej vetve, nie je potrebné inštalovať ďalší elektromer. Systém EMS bude používať dáta priamo z nabíjacích staníc.
  2. Môžem použiť existujúci elektromer na hlavnej vetve pre meranie spotreby?
    • Odpoveď: Áno, ak váš existujúci elektromer podporuje Modbus TCP a dokáže poskytovať potrebné dáta, nie je potrebné inštalovať nové elektromery. Stačí ho integrovať do systému EMS.
  3. Ako riešiť meranie na miestach s dvoma prívodnými káblami?
    • Odpoveď: Ak nie je možné fyzicky umiestniť meracie cievky na celý prívod, môžete použiť viaceré elektromery s jednotlivými meracími cievkami. Systém následne spočíta spotrebu z týchto elektromerov.
  4. Aká je ideálna fyzická zbernica medzi elektromermi a SmartSystemom?
    • Odpoveď: Ideálna je fyzická zbernica tienenej dvojlinky. Môže sa použiť aj min. Cat5e kábel, ale aj iné ako 2x0,8. Ak nie je možné natiahnuť fyzickú zbernicu, môžete použiť internet alebo LTE, avšak to vyžaduje ďalšie zariadenia, čo zvyšuje náklady a závislosť na internete.

Nastavenie

  1. Čo robiť, ak niektorá fáza ukazuje zápornú hodnotu prúdu?
    • Odpoveď: Skontrolujte smer osadenia meracích cievok a ich docvaknutie. Pri slabom docvaknutí môžu ukazovať nesprávne hodnoty a pri opačnom otočení záporné hodnoty.
  2. Ako riešiť nesprávne údaje z meracích cievok?
    • Odpoveď: Kábel od cievok by mal byť maximálne pár metrov dlhý a viesť priamo do elektromera. Nezanechávajte stočené metre rezervy, ktoré môžu ovplyvniť presnosť údajov.
  3. Ako riešiť meranie pri použití transformátora (RK na VN strane a meranie na NN)?
    • Odpoveď: Odpočítajte ideálnych 5% z RK, čo sú bežné straty na trafostanici, aby sa RK neprekročila.

Správa a Operovanie

  1. Auto píše, že nabíjanie je zastavené zo strany EMS, ale nie je na to viditeľný dôvod. Čo robiť?
    • Odpoveď: Skontrolujte, či všetky nastavené limitácie majú živé prepojenie alebo spojenie s elektromerom a či modbus správne definuje aktuálne dáta. Skontrolujte stránku EMS a overte, či nie je žiadna chyba v komunikácii.
  2. Prečo nabíjanie v režime Eco nezačalo, aj keď fotovoltika vyrába dostatok energie?
    • Odpoveď: Režim Eco začína fungovať až vtedy, keď je dostatok prebytkov na kompletné pokrytie minimálneho výkonu pre nabíjanie, čo je pre trojfázové auto 6 A (4 kW). Ak chcete nabíjať aj pri nižších prebytkoch, použite jednofázový kábel medzi stanicou a autom alebo nabíjaciu stanicu, ktorá dokáže prepínať medzi režimom 1 a 3 fáz.
  3. Auto sa po obmedzení nabíjania nechce znova začať nabíjať. Čo robiť?
    • Odpoveď: Niektoré autá, najmä z VW Group, dokážu vypnúť nabíjanie len trikrát počas jednej transakcie. Zapnite Eco režim s minimom 6 A, aby sa auto úplne nevypínalo. Ak auto prerušilo žiadosť o nabíjanie, skontrolujte, či je auto zavreté a zamknuté, a pokúste sa znovu uzamknúť a odomknúť dvere.