Praktické rady pre projektantov

Navrhovanie a inštalácia nabíjacích staníc s AgeVolt EMS vyžaduje zohľadnenie niekoľkých kľúčových faktorov, ktoré zabezpečia efektívne a bezpečné fungovanie celého systému. Tento článok poskytuje rady a odporúčania pre projektantov, ktoré im pomôžu pri návrhu kabeláže, inštalácie nabíjacích staníc a optimalizácie nabíjacieho výkonu.

Návrh kabeláže podľa potrieb nabíjania

Jedným z hlavných aspektov pri návrhu nabíjacích staníc je správne dimenzovanie kabeláže. AgeVolt EMS umožňuje optimalizáciu využitia dostupnej kapacity elektroinštalácie, čo môže viesť k značným úsporám.

Kľúčové faktory pri návrhu kabeláže:
  1. Maximálny prúdový zaťažiteľnosť:
    • Kabeláž musí byť dimenzovaná na maximálny prúd, ktorý môže prechádzať jednotlivými vetvami. AgeVolt EMS umožňuje dynamické riadenie prúdu, čo znamená, že kabeláž nemusí byť vždy dimenzovaná na maximálny teoretický prúd všetkých nabíjacích staníc.
  2. Rozdelenie fáz:
    • Pri jednofázových vozidlách je dôležité zabezpečiť rovnomerné rozdelenie zaťaženia medzi všetky fázy. To minimalizuje riziko preťaženia jednej fázy a zabezpečuje stabilnú prevádzku celého systému.
  3. Dĺžka kabeláže a pokles napätia:
    • Pri dlhších kábloch je potrebné zohľadniť pokles napätia. Kabeláž by mala byť dimenzovaná tak, aby pokles napätia bol v rámci povolených limitov, čo zabezpečí správnu funkciu nabíjacích staníc.
  4. Použitie vhodných ističov:
    • Ističe musia byť správne dimenzované a umiestnené tak, aby chránili kabeláž a zariadenia pred preťažením a skratmi.

Využitie kalkulačiek pre výpočet zaťaženia

AgeVolt poskytuje nástroje a kalkulačky, ktoré pomáhajú projektantom presne vypočítať zaťaženie kabeláže a optimalizovať návrh nabíjacích staníc. Tieto nástroje zohľadňujú rôzne faktory, ako sú počet nabíjacích bodov, maximálny prúd, rozdelenie fáz a ďalšie.

Príklad použitia kalkulačky:
  1. Výpočet zaťaženia pre rodinný dom:
    • Pre bežný rodinný dom s elektrickou prípojkou 25 A môže kalkulačka pomôcť určiť, koľko nabíjacích bodov môže byť pripojených bez preťaženia prípojky. Napríklad, môže byť možné pripojiť viac ako 15 vozidiel, ktoré sa budú nabíjať počas noci, pričom celkový odber neprekročí kapacitu prípojky.
  2. Výpočet zaťaženia pre administratívnu budovu:
    • V administratívnej budove, kde sú iné technologické zariadenia (výtahy, osvetlenie, kúrenie), kalkulačka pomôže určiť optimálny počet nabíjacích bodov a ich rozdelenie medzi rôzne vetvy, aby sa predišlo preťaženiu ističov a kabeláže.

Príklady z praxe

Prípadová štúdia: Administratívna budova

V administratívnej budove s BMS od Siemens a nabíjacími stanicami pripojenými cez AgeVolt EMS, boli použité nasledujúce postupy:

  1. Integrácia s BMS:
    • BMS riadi hlavný prívod elektrickej energie a rozdeľuje kapacitu medzi rôzne technológie. AgeVolt EMS získava dáta o aktuálnej spotrebe budovy a dynamicky prispôsobuje výkon nabíjania, aby sa predišlo preťaženiu.
  2. Podružné rozvádzače:
    • Smart metre s polopriamym meraním monitorujú spotrebu na jednotlivých podlažiach. AgeVolt EMS tieto dáta využíva na optimalizáciu nabíjania, pričom zohľadňuje spotrebu výťahov, osvetlenia a kúrenia.
  3. Dynamické riadenie výkonu:
    • Nabíjacie stanice sú rozdelené do slučiek po 6-9 dvojitých nabíjačiek, istené 80 A. AgeVolt EMS dynamicky riadi výkon nabíjania na základe aktuálnej spotreby a prioritizácie.

Záver

Správny návrh kabeláže a inštalácie nabíjacích staníc s AgeVolt EMS je kľúčový pre zabezpečenie efektívneho a bezpečného fungovania systému. Využitím pokročilých nástrojov a kalkulačiek môžu projektanti optimalizovať návrh a dosiahnuť významné úspory. AgeVolt EMS poskytuje flexibilitu a možnosti integrácie, ktoré umožňujú prispôsobiť systém rôznym potrebám a podmienkam.

V ďalšom článku sa zameriame na najčastejšie otázky a odpovede (FAQ) a troubleshooting, ktoré pomôžu užívateľom riešiť bežné problémy a získať odpovede na svoje otázky.