Ako môžeme pomôcť?

Ako nastaviť a využívať fotovoltiku s Eco režimom

SmartSystem pre vaše nabíjačky prináša možnosť nastavenia Eco režimov pre Energetický systém (EMS). Vďaka tomuto nastaveniu Eco režimov môžete jednoducho v určených hodinách nabíjať len z prebytkov ktoré vytvára fotovoltika, alebo iný lokálny zdroj elektrickej energie, alebo nabíjať iba v určitých hodinách, nízkej tarify.

Možnosti nastavenia a ovládania Eco režimu:

  • v EMS → View vidíte základný prehľad o EMS a svieti tam aj aktuálny režim, na foto COMFORT, tento režim môže meniť stav z COMFORT, do ECO a SUSPENDED, podľa nastavenia pre danú hodinu:
     
  • v EMS → Edit je potrebné nastaviť časť Advanced functionalities. POZOR, ECO režim je dostupný iba pre EMS ktoré majú nastavený limit v kWh. Ak potrebujete nastaviť limit aj v Ampéroch, je potrebné vytvoriť dve EMS.
  • V Advanced functionalities máme položku Eco Solar nastavenia kde nájdeme tri možnosti:
    • Charging only from Surplus - min 6A - toto nastavenie zapne nabíjanie z prebytkov, ale aj v čase kedy prebytky nie sú, nabíjanie nabíja minimálnym výkonom 6A 
    • Charging only from Surplus+ - toto je alternatíva ku prvému nastaveniu, nevie byť teda spustené zároveň s možnosťou 1. V tomto prípade nabíjanie využíva iba prebytky a ak prebytky nie sú úplne pozastaví nabíjanie.
    • Charging only from Surplus - without surpluses - toto je prídavná možnosť pre bod 1 aj 2. musí sa teda s týmito bodmi kombinovať a samostatne nič nerobí. Pridáva k bodu 1 a 2 funkciu, kedy tieto body fungujú aj za predpokladu, že je FTV nastavená tak, aby nevytvárala reálne prebytky a teda systém v čase kedy je odber budovy pod 0,5kW skúsi zapnúť nabíjanie, ak následne FTV stiahne spotrebu opäť pod 0,5kW tak nabíjanie pokračuje, ak nestiahne, tak sa nabíjanie na istý čas vypne. 

  • V Advanced functionalities následne musíte nastaviť aj možnosť Schedule charging. Je ju potrebné najskôr zapnúť a potom cez šípku vôjsť do nastavení. v nastaveniach sa zobrazí možnosť vytvorenia týždenného programu kde v každej hodine dna, v každom dni viete definovať jednu z troch možností a to:
    • Comfort - systém nabíja na plnú hodnotu ističa/prípojky
    • Eco Solar - systém sa snaží nabíjať na hodnotu prípojky 0kW a teda využívať len prebytky
    • Suspended - v túto hodinu je nabíjanie úplne blokované, využiteľné hlavne pre prípojky s dvoma tarifami elektrickej energie, kedy v čase vysokej, vie byť nabíjanie pozastavené.
  • Po tomto nastavení začnú všetky nabíjacie stanice za týmto EMS fungovať podľa nastavení v Advanced functionalities. Ak je stanica v režime Eco, počas nabíjania nesvieti jej LED pás na modro, ale prepne do slabo modrej farby, aby bolo jasné, že nabíja v režime Eco. 
  • Počas nabíjania je ale možné prepnúť jednotlivý konektor nabíjacej stanice do režimu Comfort a teda na dobu nabíjacej transakcie ignorovať nastavenia daného EMS. Toto nastavenie Force Comfort mode for this transaction je možné aktivovať na stránke EVSE → View → Actual current limit → Force Comfort mode for this transaction, alebo ak je tranzakcia zapnutá RFID kartou, tak sa dá tento režim meniť aj opätovným priložením RFID karty ku čítačke nabíjacej stanice. Na toto je potrebné zapnúť nastavnie nabíjacej stanice RejectStopTransaWithRFID v Časti OCPP → Edit → OCPP keys, vďaka tomuto kľúču sa nabíjanie priložením karty počas nabíjania neukončí, ale prepne sa režim Eco vs Comfort. Prepnutie je hneď vidno zmenou farby led pásika modrá vs svetlo modrá.