Fotovoltika a Eco režim

Fotovoltické systémy v kombinácii s AgeVolt EMS umožňujú optimalizáciu nabíjania elektrických vozidiel (EV) tak, aby sa maximalizovalo využitie prebytočnej solárnej energie. Tento článok poskytne podrobný návod na nastavenie a využitie fotovoltiky s Eco režimom v AgeVolt EMS, vrátane princípov fungovania a príkladov použitia.

Možnosti nastavenia Eco režimu

AgeVolt EMS ponúka rôzne možnosti nastavenia Eco režimu, ktorý umožňuje nabíjanie EV využívať prebytky solárnej energie alebo nabíjanie len v čase nízkej tarify. Hlavné nastavenia Eco režimu sú:

  1. Charging only from Surplus - min 6A:
    • Nabíjanie využíva prebytky solárnej energie, ale v prípade nedostatku prebytkov nabíja minimálnym výkonom 6A.
  2. Charging only from Surplus+:
    • Nabíjanie využíva len prebytky solárnej energie a úplne sa zastaví, ak prebytky nie sú k dispozícii.
  3. Charging only from Surplus - without surpluses:
    • Doplnková možnosť k bodom 1 a 2, ktorá umožňuje nabíjanie aj v čase, keď sú prebytky minimálne.

Princíp fungovania Eco režimu

Eco režim v AgeVolt EMS funguje na základe monitorovania aktuálnej výroby solárnej energie a spotreby budovy. Systém dynamicky prispôsobuje výkon nabíjania podľa dostupných prebytkov energie a ďalších nastavení:

  • Dynamické riadenie výkonu: Systém sleduje aktuálnu výrobu solárnej energie a upravuje výkon nabíjania tak, aby maximálne využíval prebytky a minimalizoval prietoky energie späť do siete.
  • Časové programy: Užívatelia môžu nastaviť týždenné programy, kde definujú režimy nabíjania pre jednotlivé hodiny dňa. To umožňuje prispôsobenie nabíjania podľa predpokladanej výroby solárnej energie a taríf elektrickej energie.
  • Prioritizácia nabíjania: Nabíjacie stanice môžu byť nakonfigurované s rôznymi úrovňami priority, čo umožňuje zabezpečenie optimálneho nabíjania pre vozidlá s vyššou prioritou.

Príklady použitia Eco režimu

  1. Rodinný dom s fotovoltikou:
    • Rodina vlastní EV a fotovoltický systém, ktorý produkuje prebytky energie počas dňa. Eco režim je nastavený na Charging only from Surplus+, čo znamená, že EV sa nabíja len z prebytkov solárnej energie. V prípade, že nie sú prebytky, nabíjanie sa zastaví, čím sa minimalizujú náklady na nabíjanie.
  2. Administratívna budova s fotovoltikou:
    • V administratívnej budove sú nainštalované nabíjacie stanice a fotovoltický systém. Eco režim je nastavený na Charging only from Surplus - min 6A, čo umožňuje nabíjanie z prebytkov solárnej energie, ale v prípade nedostatku prebytkov nabíja minimálnym výkonom 6A. To zabezpečuje, že EV sú vždy nabité aspoň minimálnym výkonom.
  3. Firma s flotilou EV:
    • Firma využíva Eco režim a časové programy na optimalizáciu nabíjania svojej flotily EV. Nabíjanie je naplánované na časové úseky s najvyššou produkciou solárnej energie a najnižšou tarifou. To minimalizuje náklady na nabíjanie a maximalizuje využitie obnoviteľných zdrojov energie.

Záver

Nastavenie a využitie fotovoltiky s Eco režimom v AgeVolt EMS prináša mnoho výhod, vrátane efektívneho využitia prebytkov solárnej energie a minimalizácie nákladov na nabíjanie. Vďaka flexibilným možnostiam nastavenia a pokročilým funkciám systému môžu užívatelia dosiahnuť optimálne výsledky a maximalizovať návratnosť investícií do fotovoltických systémov.

V ďalšom článku sa podrobnejšie pozrieme na prioritizáciu nabíjania v AgeVolt EMS, vrátane toho, kde sa nastavenia nachádzajú a ako presne fungujú.