Prioritizácia nabíjania

Prioritizácia nabíjania a znižovanie výkonu v AgeVolt EMS

Prioritizácia nabíjania v systéme AgeVolt EMS je kľúčový mechanizmus, ktorý umožňuje efektívne riadenie dostupnej energie medzi nabíjacími stanicami. Tento systém umožňuje dynamicky upravovať výkon jednotlivých nabíjacích bodov podľa potrieb vozidiel, čím zabezpečuje, že vozidlá s vyššou prioritou sú prednostne nabíjané, pričom sa efektívne využíva dostupná kapacita elektrickej siete. Znižovanie výkonu sa deje v rámci jednotlivých priorít, pričom systém berie do úvahy nielen samotnú prioritu, ale aj aktuálny odber jednotlivých vozidiel.

Typy priorít a postup znižovania výkonu

Systém rozdeľuje nabíjanie do troch úrovní priorít:

  1. Low Priority (Bez priority) – Najnižšia priorita, vozidlá sa nabíjajú iba v prípade, že je dostatok výkonu. V prípade nedostatku výkonu sú prvé na zozname pri znižovaní odberu.
  2. Medium Priority (Stredná priorita) – Vozidlá so strednou prioritou majú prednosť pred tými bez priority, no ich výkon sa začne znižovať, keď sú vozidlá s nízkou prioritou utlmené.
  3. High Priority (Vysoká priorita) – Vozidlá s najvyššou prioritou majú prednostný prístup k dostupnému výkonu a ich výkon sa znižuje až ako posledný.

Postupné znižovanie výkonu v prípade nedostatku kapacity

Keď systém zistí, že dostupná kapacita nie je dostatočná, začne postupné znižovanie výkonu na jednotlivých nabíjacích staniciach podľa týchto krokov:

  1. Znižovanie vozidiel s Low Priority:
    • Systém začne znižovať výkon u všetkých vozidiel s nízkou prioritou na minimálny odber 6 A. Toto je najnižší možný odber, pri ktorom vozidlo stále nabíja.
    • V rámci tejto prioritnej skupiny systém najprv znižuje výkon vozidiel, ktoré majú vyšší aktuálny odber (kW). To znamená, že ak je v rámci nízkej priority pripojené trojfázové vozidlo a jednofázové vozidlo, systém začne znižovať trojfázové vozidlo, pretože má vyšší odber (napr. 7 kW oproti 2 kW u jednofázového).
    • Toto znižovanie prebieha s cieľom zabezpečiť, aby sa všetky vozidlá v rámci jednej priority nabíjali rovnakým výkonom. Preto sa najskôr utlmí to vozidlo, ktoré ťahá najviac, aby sa dosiahlo vyrovnanie výkonu medzi všetkými vozidlami v danej prioritnej skupine.
    • Ak je aj po znížení všetkých vozidiel na 6 A nedostatok výkonu, systém postupne vypne vozidlá s nízkou prioritou, t.j. zníži ich odber na 0 A.
  2. Znižovanie vozidiel s Medium Priority:
    • Keď sú vozidlá s nízkou prioritou znížené na minimum alebo vypnuté, systém začne znižovať výkon vozidiel so strednou prioritou na 6 A.
    • Rovnako ako pri nízkej priorite, aj tu systém najprv zníži výkon u vozidiel s vyšším aktuálnym odberom (v kW). Ak je medzi vozidlami so strednou prioritou trojfázové vozidlo s vyšším odberom, systém začne znižovať toto vozidlo pred jednofázovými, pretože má vyššiu spotrebu.
    • Ak po znížení výkonu vozidiel so strednou prioritou na 6 A stále nie je dostatok energie, systém začne znižovať výkon aj vozidlám s vysokou prioritou.
  3. Znižovanie vozidiel s High Priority:
    • Ak je výkon stále nedostatočný, systém začne znižovať výkon vozidiel s najvyššou prioritou na 6 A.
    • Po tom, ako sú všetky vozidlá s nízkou prioritou vypnuté a so strednou prioritou znížené na 6 A, systém udržiava všetky vozidlá v najvyššej priorite na minimálnom odbere, aby sa využila každá dostupná energia.
  4. Vypínanie vozidiel:
    • Medium Priority na 0 A: Ak je aj po znížení všetkých vozidiel s nízkou prioritou a so strednou prioritou na 6 A nedostatok výkonu, systém začne vypínať vozidlá so strednou prioritou, znižujúc ich odber na 0 A.
    • High Priority na 0 A: V poslednom kroku, ak stále nie je dostatok energie, systém vypne aj vozidlá s najvyššou prioritou, čím sa ich odber zníži na 0 A.
  5. Správanie pri preťažení:
    • V prípade, že systém zaznamená preťaženie vyššie ako 200 % dostupnej kapacity, alebo ak je maximálny povolený výkon (budget) nastavený na 0, systém okamžite vypne všetky nabíjacie stanice vo všetkých prioritách.

Optimalizácia pre trojfázové a jednofázové vozidlá

Dôležitý aspekt tohto systému je v tom, ako sa pristupuje k trojfázovým a jednofázovým vozidlám:

  • Trojfázové vozidlá zvyčajne čerpajú viac energie než jednofázové, čo znamená, že pri rovnakom prúde (napr. 10 A) bude trojfázové vozidlo odoberať viac výkonu (kW). Preto systém najprv znižuje výkon u trojfázových vozidiel, aby sa dosiahlo rovnomerné rozdelenie energie medzi všetky vozidlá.
  • Jednofázové vozidlá majú nižší odber, preto ich výkon môže byť ponechaný na dlhšiu dobu bez výrazného znižovania.
  • Ak je prioritou zabezpečiť rýchlejšie nabíjanie trojfázových vozidiel, je potrebné ich zaradiť do vyššej priority. To znamená, že ak chcú užívatelia uprednostniť trojfázové vozidlá pred jednofázovými, mali by trojfázovým vozidlám prideliť Medium alebo High Priority.

Use cases – Nastavenie prioritizácie a príklady z praxe

1. Administratívna budova s flotilou EV vozidiel

Administratívna budova má flotilu služobných vozidiel a zamestnanecké nabíjacie stanice. Služobné vozidlá majú vždy vysokú prioritu, aby boli pripravené na používanie. Nabíjanie zamestnaneckých vozidiel je stredne alebo nízko prioritné, čo umožňuje riadiť celkový výkon podľa aktuálnej dostupnosti energie.

  • Nastavenie:
    • Služobné vozidlá: High Priority.
    • Zamestnanecké vozidlá: Medium alebo Low Priority.
  • Výsledok: Ak dôjde k obmedzeniu výkonu, zamestnanecké vozidlá sa najprv utlmia na 6 A, zatiaľ čo služobné vozidlá budú nabíjané prednostne. Ak výkon nestačí, zamestnanecké vozidlá sa úplne vypnú, no služobné zostanú nabíjané. Pri obmedzenom výkone sa najprv znížia trojfázové zamestnanecké vozidlá, ktoré čerpajú viac energie.

2. Parkovisko s verejnými nabíjacími stanicami

Na verejnom parkovisku sú nabíjacie stanice pre taxíky a zdieľané vozidlá s vysokou prioritou, aby boli čo najskôr pripravené na ďalšie jazdy. Bežní návštevníci majú nižšiu prioritu, keďže ich nabíjanie môže byť pomalšie.

  • Nastavenie:
    • Taxíky a zdieľané vozidlá: High Priority.
    • Bežní návštevníci: Medium Priority alebo Low Priority.
  • Výsledok: Ak je dostupný výkon obmedzený, najprv sa zníži výkon bežných návštevníkov na 6 A