Nastavenia pre minimalizáciu nákladov za nabíjanie

Efektívne riadenie nákladov za nabíjanie elektrických vozidiel (EV) je kľúčovým aspektom pre správu nabíjacej infraštruktúry. AgeVolt EMS ponúka rôzne možnosti nastavenia a optimalizácie nákladov, ktoré pomáhajú užívateľom minimalizovať náklady a efektívne využívať dostupnú energiu. Tento článok poskytne podrobný návod na nastavenie systému pre optimalizáciu nákladov za nabíjanie.

Dáta a ich význam pre optimalizáciu

Pre dosiahnutie efektívnej optimalizácie nákladov je nevyhnutné mať prístup k aktuálnym a presným dátam. Tieto dáta umožňujú sledovať spotrebu, náklady a progres pri implementácii rôznych optimalizačných stratégií. V AgeVolt EMS sú dáta spravované a analyzované prostredníctvom lokálneho SmartSystemu, ktorý ponúka široké možnosti nastavení a reportov.

Možnosti výpočtu nákladov

V AgeVolt EMS existujú tri hlavné metódy výpočtu nákladov na nabíjanie:

  1. Fixed cost per kWh:
    • Popis: Táto metóda umožňuje nastavenie pevnej ceny za kWh elektrickej energie v každom čase.
    • Vhodné pre: Elektrické prípojky s pevnou cenou elektrickej energie, bez závislosti na krátkodobom trhu s elektrinou alebo viacerých časových tarifách.
    • Nastavenie: Cena sa zadáva v eurách alebo inej hlavnej mene (napr. česká koruna) v sekcii Setup for method Fixed cost per kWh.
  2. Two tariff rates per kWh:
    • Popis: Umožňuje zadávanie cien pre nízku a vysokú tarifu s možnosťou výberu desiatich časových úsekov v priebehu dňa, kedy platí nízka tarifa.
    • Vhodné pre: Prípojky s dvojtarifnou štruktúrou cien.
    • Nastavenie: Ceny pre obe tarify a časové úseky sa nastavujú v sekcii Setup for method Two tariff rates per kWh.
  3. Costs calculated from the short-term market:
    • Popis: V prípade, že je elektrina účtovaná podľa hodinového trhu s elektrickou energiou. SmartSystem automaticky získava dáta z trhu (napr. z https://okte.sk).
    • Vhodné pre: Prípojky, kde je cena elektriny dynamická a závisí na trhu.
    • Nastavenie: Možnosť nastavenia multiplikátora a fixného príplatku (multiplier a fixed addon) pre výpočet finálnej nákladovej ceny. Celková nákladová cena sa vypočíta ako (Market price x multiplier) + addon.

Reporty a vyhodnotenie nákladov

AgeVolt EMS poskytuje detailné reporty, ktoré umožňujú užívateľom sledovať náklady na nabíjanie a vyhodnocovať efektívnosť rôznych nastavení.

  • Transakčné reporty: V sekcii System → Edit → System logs → Transactions file nájdete presné náklady ku každému realizovanému nabíjaniu. Tieto dáta sú dôležité pre sledovanie jednotlivých transakcií a analýzu nákladov.
  • Reporty pre užívateľov: V sekcii User → View → Reports môžete filtrovať transakcie podľa rôznych kritérií a zobraziť podrobné dáta vrátane nákladov na nabíjanie.
  • Energia z prebytkov: Je možné definovať inú cenu pre energiu využitú z prebytkov lokálneho zdroja energie (napr. fotovoltika). Toto nastavenie umožňuje optimalizovať využitie prebytočnej energie a minimalizovať náklady.

Akcie a Eco režim

AgeVolt EMS ponúka rôzne nastavenia pre Eco režim, ktorý umožňuje optimalizovať nabíjanie na základe týždenného programu. Tento režim je navrhnutý tak, aby maximalizoval využitie fotovoltiky a nízkej tarify, pričom stále umožňuje flexibilné riadenie nabíjania podľa potreby.

  • Eco Solar nastavenia: Rôzne možnosti, ako nabíjanie z prebytkov, alebo úplné pozastavenie nabíjania, keď prebytky nie sú dostupné.
  • Schedule charging: Možnosť vytvorenia týždenného programu, kde sa definuje režim nabíjania pre každú hodinu dňa (Comfort, Eco Solar, Suspended).

Záver

Optimalizácia nákladov za nabíjanie v AgeVolt EMS je komplexný proces, ktorý zahŕňa správne nastavenie výpočtu nákladov, sledovanie a vyhodnocovanie dát a implementáciu efektívnych režimov nabíjania. Vďaka pokročilým možnostiam AgeVolt EMS môžu užívatelia dosiahnuť významné úspory a zabezpečiť efektívne využitie dostupnej energie.

V ďalšom článku sa pozrieme na nastavenie a využitie fotovoltiky s Eco režimom v AgeVolt EMS.