Dynamické riadenie výkonu

Dynamické riadenie výkonu je jednou z najvýznamnejších vlastností systému AgeVolt EMS, ktorá umožňuje optimálne využitie dostupných energetických zdrojov v reálnom čase. Tento článok podrobne popisuje, ako funguje dynamické riadenie výkonu, aké sú rozdiely medzi statickým a dynamickým riadením a ako je možné toto riadenie využiť v praxi.

Statické vs. dynamické riadenie výkonu

Statické riadenie výkonu je základnou formou riadenia, pri ktorej sa maximálny výkon nabíjania nastavuje na pevne stanovenú hodnotu. Tento prístup je jednoduchý a vhodný pre situácie, kde je predpokladaný stály odber a nie sú potrebné dynamické úpravy výkonu.

  • Výhody: Jednoduchosť, predvídateľnosť
  • Nevýhody: Neefektívnosť pri variabilných potrebách, nemožnosť optimalizácie podľa aktuálnych podmienok

Dynamické riadenie výkonu využíva pokročilé algoritmy a reálne dáta na prispôsobenie výkonu nabíjania v reálnom čase podľa aktuálnej spotreby budovy, výroby solárnej energie a ďalších faktorov.

  • Výhody: Efektivita, optimalizácia podľa aktuálnych podmienok, možnosť maximalizácie využitia dostupných zdrojov
  • Nevýhody: Vyššia komplexita, potreba pokročilých meracích zariadení a systémov

Princíp dynamického riadenia výkonu

Dynamické riadenie výkonu v AgeVolt EMS funguje na princípe neustáleho monitorovania a prispôsobovania výkonu nabíjania. Hlavné prvky tohto procesu zahŕňajú:

  1. Monitorovanie spotreby a výroby:
    • Systém neustále sleduje aktuálnu spotrebu energie v budove a výrobu energie z fotovoltiky. Tieto dáta sú kľúčové pre dynamické prispôsobovanie výkonu nabíjania.
  2. Rozdelenie výkonu podľa priorít:
    • Nabíjacie stanice a konektory sú rozdelené podľa nastavených priorít. Systém zabezpečuje, že vozidlá s vyššou prioritou sú nabíjané prednostne, pričom výkon nabíjania je dynamicky prispôsobovaný.
  3. Kaskádové riadenie:
    • Systém umožňuje kaskádové riadenie výkonu, čo znamená, že nabíjacie stanice sú riadené nielen podľa celkového výkonu, ale aj podľa jednotlivých fáz a úzkych miest v elektroinštalácii budovy.
  4. Reakcia na externé podnety:
    • Systém reaguje na externé podnety, ako sú zmeny taríf elektrickej energie alebo náhle zvýšenie spotreby v budove, čím zabezpečuje optimálne využitie dostupných zdrojov a minimalizáciu nákladov.

Praktický príklad z administratívnej budovy

V administratívnej budove, ktorá využíva dynamické riadenie výkonu cez AgeVolt EMS, sú nainštalované fotovoltické panely, nabíjacie stanice a pokročilý systém monitorovania spotreby. Postup riadenia je nasledovný:

  1. Monitorovanie spotreby a výroby:
    • Systém sleduje aktuálnu spotrebu energie v budove a výrobu z fotovoltických panelov. Tieto dáta sú zasielané do centrálneho riadiaceho systému.
  2. Prispôsobenie výkonu nabíjania:
    • V prípade, že fotovoltika produkuje nadbytok energie, systém zvýši výkon nabíjania, aby maximalizoval využitie obnoviteľných zdrojov. Ak je spotreba v budove vysoká, výkon nabíjania sa zníži, aby sa predišlo preťaženiu elektroinštalácie.
  3. Riadenie podľa priorít:
    • Služobné vozidlá majú nastavenú vysokú prioritu, aby boli vždy pripravené na použitie. Nabíjanie týchto vozidiel je prednostné pred nabíjaním vozidiel zamestnancov alebo verejných návštevníkov.
  4. Reakcia na externé podnety:
    • V prípade zvýšenia ceny elektrickej energie počas špičiek, systém môže odložiť nabíjanie vozidiel s nižšou prioritou na čas, keď je cena energie nižšia, čím sa minimalizujú náklady na nabíjanie.

Záver

Dynamické riadenie výkonu v AgeVolt EMS umožňuje efektívne a flexibilné prispôsobenie nabíjania elektrických vozidiel podľa aktuálnych podmienok. Vďaka pokročilým algoritmom a neustálemu monitorovaniu spotreby a výroby energie môže systém optimalizovať využitie dostupných zdrojov a minimalizovať náklady na nabíjanie.

V ďalšom článku sa pozrieme na kompatibilitu a integráciu AgeVolt EMS s inými systémami a zariadeniami, vrátane príkladov z praxe a možností integrácie s BMS a inými systémami budovy.