Ako môžeme pomôcť?

Nastavenia pre minimalizáciu nákladov za nabíjanie

Možnosti ktoré ponúkajú nabíjacie stanice AgeVolt so SmartSystemom pre optimalizáciu nákladov za nabíjanie:

  1. Dáta - základný predpoklad pre to, aby sme niečo mohli optimalizovať či zlepšovať je mať aktuálne dáta, dáta o tom kde sme dnes aby sme vedeli sledovať náš progres pri optimalizácií nákladov. 
    • Možnosti nastavenia výpočtov nákladov za nabíjanie nájdete vo vašom lokálnom SmartSysteme v časti System → Edit → Cost centrum → Short-term market charging
    • V prvom riadku nájdete možnosti podľa ktorých sa bude vypočítavať nákaldová cena nabíjania pre každé nabíjanie, možnosti sú:
      • Fixed cost per kWh - nastavenie výpočtu na základe pevnej ceny za kWh v každom čase - vhodné pre elektrické prípojky s pevnou cenou elektrickej energie, bez ceny podľa krátkodobého trhu s elektrickou energiou, alebo bez viacerých časových taríf. Nastavenie ceny sa robí v riadku Fixed cost per kWh v časti Setup for method Fixed cost per kWh. Zadávajte cenu v hlavnej mene a teda v Eurách, českej korune a podobne.
      • Two tariff rates per kWh - zadávanie cien pre nízku a vysokú tarifu s možnosťou výberu desiatich časových úsekoch v dni, kedy platí nízka tarifa. Nastavenia ceny pre obe tarify a aj časové úseky sú nižšie v časti Setup for method Two tariff rates per kWh
      • Costs calculated from the short-term market - Nastavenia pre prípad, ak je vám elektrina účtovaná podľa hodinového trhu s elektrickou energiou. SmartSystem si automaticky vyčítava dáta z https://okte.sk pre aktuálny a zajtrajší deň. Graf priebehu ceny nabíjania nájdete na spodku stránky. Zajtrajší deň sa objavuje po zverejnení, zvyčajne okolo 14:00 poobede. V rámci nastavení tejto nákladovej ceny je možné zvoliť ešte dve konštanty pre výpočet finálnej nákladovej ceny. Prvá je Short-term market multiplier a teda násobok ceny z OKTE a Short-term market fixed addon, pričom celková nákladová cena sa vypočíta ako (Market price x multiplier) + addon
    • Druhý riadok je podľa nastavenia prvého riadka finálne vypočítaná cena nákladu za elektrickú energiu, ktorá sa započítavá pre túto chvíľu do každého aktívneho nabíjania. Táto cena je v každom okamihu prepočítavaná podľa všetkých podmienok a aplikovaná na všetky aktuálne nabíjania. V reporte transakcií System → Edit → System logs → Transations file následne nájdete presnú cenu ku každému realizovanému nabíjaniu. Nákladovú cenu pre jednotlivé nabíjania nájdete aj v časti User → View → Reports kde si viete vyfiltrovať podľa rôznych filtrov transakcie a potom sa medzi nimi dole prepínať, ku každej transakcii v reporte vidíte podrobné dáta aj nákladovú cenu za nabíjanie za celú transakciu.
    • V treťom riadku ešte nájdete možnosť definovať inú cenu pre energiu využitú pre nabíjanie z prebytkov lokálneho zdroja energie (fotovoltika). Môžete si teda nastaviť cenu elektrickej energie z prebytkov = 0, alebo nejakú inú, takú akú si vy ohodnotíte, že má pre vás hodnotu a táto sa bude k nabíjaniu počítať, ale len na časť energie ktorá je braná pre nabíjanie z reálnych prebytkov. Ak auto nabíja 11kW no na prípojke tečie do budovy 5kW smerom do budovy zo siete, znamená to, že nabíjanie využíva 5kW zo siete za cenu ako je nastavená podľa riadka 1 a 6kW za cenu stanovenú pre cenu z prebytkov.
  2. Akcia - Základom akcií je set nastavení pre Eco režim Energetického managementu(EMS) popísaný v tomto článku: Ako nastaviť a využívať fotovoltiku s Eco režimom. Eco režim umožňuje nastaviť týždňový program nabíjania pre jednotlivé hodiny dňa tak, aby ste využili maximum z fotovoltiky, nízkej tarify, ale mali možnosť kedykoľvek pustiť nabíjanie na maximum, alebo nastaviť časy kedy nabíjanie nie je obmedzované kvôli nákladom. Druhá možnosť nastavení v rámci akcií sú možnosti nastavenia pre každého užívateľa samostatne, kde sa dá nastaviť 
    • Maximálna nákladová cena pre nabíjanie, nad ktorú sa užívateľovi nabíjanie pozastaví (ak je nastavené vyčítanie nákladovej ceny podľa hodinového trhu, alebo rozdelené do dvoch taríf). 
    • Pravidelný čas odchodu vozidla (odpojenia od nabíjacej stanice) a hodnota energie ktorá je za transakciu požadovaná na nabitie. Vďaka týmto nastaveniam je možné nastaviť napríklad to, že auto odchádza vždy ráno o 8:00 a pri každom pripojení vozidla k nabíjačke je požadované nabitie 40kWh energie. Systém následne po pripojení vozidla k nabíjacej stanici napríklad večer o 17tej sám vyhodnotí, kedy je najlepší čas nabíjať, aby do rána 8:00 sa do auta nabilo 40kWh energie za minimálnu nákladovú cenu. Toto nastavenie je ideálne s výpočtom nákladov z krátkodobého trhu s elektrickou energiou, kedy vie systém automaticky odložiť nabíjanie dynamicky na hodiny, v ktorých je počas noci nabíjanie najlacnejšie a tým minimalizuje náklady, ktoré môžu takto šetriť aj viac ako 100€ na jedno fleetové, denne využívane auto.  
  3. Vyhodnotenie - nastavenie nákladových cien nie je podmienkou pre vytváranie akcií a nastavení s cieľom zníženia nákladov za nabíjanie, ale dá vám to obraz o výške a hodnote možných opatrení. Vyhodnotiť ich viete jednoducho vďaka reportom z transakcií, kde viete porovnať jednotlivé mesiace v ktorých ste zvolili rôzne prístupy ku nastaveniu akcií systému.